Soms kom je er achter dat de opleiding of het werkveld wat je hebt gekozen, toch niet helemaal past bij wat je precies wil doen. Wanneer je dan iets compleet anders wil gaan doen, is het belangrijk om je te laten omscholen. In deze tekst gaan we kijken wat omscholen precies inhoudt en op welke manier je je precies kan laten omscholen.
Omscholing
De letterlijke betekenis van omscholen is dat je je laat scholen tot een ander beroep. Eigenlijk zoals de naam al zegt. Wanneer je bijvoorbeeld werkzaam bent in de horeca, maar toch denkt dat elektrotechniek beter bij je past, kun je je laten omscholen. Het is dus geen omscholen wanneer je gaat studeren om een hogere functie te krijgen in hetzelfde beroep. Als je werkzaam bent als serveerder en je gaat een opleiding volgen om manager te worden in hetzelfde hotel dan is dat niet direct omscholen, maar meer een vorm van bijscholen. Bij omscholen gooi je daadwerkelijk het roer om zoals de naam omscholen al zegt.
Hoe kan ik me omscholen?
Er zijn verschillende manier om je om te scholen. Allereerst kun je dit natuurlijk op eigen houtje gaan doen. Je kan een avondopleiding of cursus volgen terwijl je gewoon werkt. Ook kun je stoppen met werken en voltijd gaan studeren. Op die manier kun je dus gewoon het roer omgooien en precies gaan doen wat jij leuk vindt. Wel kan het soms lastig zijn om een druk leven te combineren met een voltijd- of avondstudie. Ook kan het soms financieel niet mogelijk zijn om te stoppen met werken en een studie te gaan volgen.
Het kan ook zo zijn dat je solliciteert voor een functie die je graag wil. Het is dan wel uitzonderlijk dat je zomaar aangenomen wordt, maar het is altijd de moeite waard om het te gaan proberen. Het kan namelijk maar zo zijn dat de nieuwe werkgever iets in jou ziet en daarom een studie aanbiedt tijdens het werken. Je kan dan deeltijd studeren en alsnog gewoon aan het werk zijn. Je gooit dan het roer om, maar hoeft niet het hele leven om te gooien. Financieel kan er het een en ander veranderen, maar het is niet zo dat een heel salaris wegvalt.
Wanneer je door vervelende omstandigheden een uitkering hebt in plaats van een salaris, kun je soms ook via een uitkerende instantie scholing krijgen. Zo kan het zijn dat je door gezondheidsproblemen een WIA uitkering hebt. Via het UWV kun je met jouw coach in gesprek gaan en eventueel kijken naar omscholing. Dit is hetzelfde bij een WW-uitkering of Wajong uitkering. Wanneer je een bijstandsuitkering hebt via de gemeente, is ditzelfde traject soms mogelijk alleen dan via de gemeente. De uitkerende instanties moeten er zoveel mogelijk aan doen om zoveel mogelijk mensen weer aan het werk te krijgen. Een omscholing kan hierbij helpen.
Waarom omscholen?
Omscholen kan verschillende redenen hebben. Iemand is niet gelukkig en wil graag iets anders doen, maar in de tegenwoordige tijd kan het ook maar zo zijn dat een beroep uitsterft. Met de komst van technologie worden sommige beroepen overnemen door machines. Een persoon is dan niet meer, of in veel mindere mate, nodig. Het kan dan handig zijn om je te laten omscholen voor een functie in een beroep waar meer personen alsnog nodig zijn. Welke reden er dan ook mag zijn, omscholing is altijd mogelijk en nooit verkeerd.