Werksfeer

Een belangrijke factor op de werkvloer is de sfeer. Er zijn een hoop verschillende factoren die zich ook zullen laten beïnvloeden door hoe de sfeer op de werkvloer is. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met de motivatie van de werknemers. In deze blog gaan we kijken wat verschillende werksferen kunnen betekenen voor de werkvloer en hoe de werksfeer eventueel verbeterd kan worden.

Op de werkvloer

Met de werksfeer bedoelen we de algehele sfeer die zich bevindt op de werkvloer. Een goede werksfeer heeft vaak als gevolg dat mensen blij zijn om op het werk te komen. Ook hebben ze hierdoor geen moeite met eventuele tegenslagen zoals een mislukte opdracht of langere werktijden. Van een goede werksfeer kunnen mensen energie krijgen.

Wanneer de werksfeer dus minder goed is, kan dit ook gevolgen hebben. Vaak zullen de werknemers minder motivatie hebben om de werkzaamheden uit te oefenen. Ook is het vaak zo dat werknemers zich eerder ziek zullen melden wanneer de werksfeer minder goed is. Tegenslagen zullen harder aankomen en bijdragen aan een nog minder goede werksfeer. Een werksfeer is dus iets wat een werkgever en zijn werknemers te alle tijden goed willen houden. Maar wat kun je er nou aan doen als je merkt dat de werksfeer een stuk minder positief wordt?

Tips voor een betere werksfeer

Wanneer je als werkgever merkt dat de sfeer op de werkvloer zelf minder goed wordt, zijn er een aantal dingen die je hier aan kan veranderen. Allereerst is het belangrijk om als werkgever ook tussen de collega’s te zijn en dus te merken dat er iets met de sfeer aan de hand is. Ook is het belangrijk om in contact te blijven met de werknemers en hierin een open houding aan te nemen. Vraag naar de ervaringen van de medewerkers om er achter te komen wat er precies scheelt. Wanneer jij een open houding aanneemt, zul je merken dat de werknemers ook veel eerder naar jou toe komen wanneer er een probleem is.

Ook is het belangrijk om een goede manier van samenwerken te hebben met de collega’s. Wanneer er een hiërarchie ontstaat, kan dit voordelen hebben, maar ook verschillende nadelen. Zo kan het zijn dat collega’s zich minder belangrijk voelen dan andere collega’s en daardoor minder doen. Ook kan de motivatie daardoor minder worden. Door te blijven communiceren met de werknemers en hierin ook echt oprecht geïnteresseerd te zijn, kom je er achter wat precies de doelen en wensen van een medewerker zijn. Het is dan ook makkelijker als werkgever om hier op in te springen.

Een laatste tip voor een goede werksfeer is complimenteren. Mensen zijn gek op beloningen en wanneer zij gewaardeerd worden voor de goede werkzaamheden, zullen zij hier zeker positief op reageren. Zorg er voor dat er een positieve beloning tegenover een goede werkdag staat. Geef aan bij je collega’s dat zij hun werk naar behoren hebben uitgevoerd en laat ook merken wat er tegen over staat wanneer zij dit doen. Vaak werkt positief belonen beter als straffen en daarom is het belangrijker om goede werknemers positief te belonen dan de minder goede werknemers hiervoor te straffen.

Tot slot

Wanneer je zorgt voor een open sfeer waarbij een werknemer zich gewaardeerd, maar vooral ook gehoord voelt, zal de werksfeer vaak op een positieve manier toenemen.

MEER NIEUWS

Werkdruk

Algemeen genomen kies je voor een job die je graag doet. Een job waarin je jouw talenten gaandeweg volledig kan ontplooien.…
Bekijk artikel
error: Content is protected !!